Hoe overleef ik het schrijven van teksten: 7 tips

Oké. Je bent voor jezelf begonnen. Je product is af en mag de wijde wereld in. De website is inmiddels gebouwd en hoeft alleen nog maar gevuld te worden. Een paar teksten schrijven en klaar!

Sommigen hebben plezier in schrijven, maar de meesten worstelen met woorden. Behoor jij tot die laatste groep? Blijft je scherm vaak angstvallig leeg en:

Weet je écht niet hoe je moet beginnen met schrijven?
Lukt het niet om je boodschap goed over te brengen?
Is het stuk dat je geschreven hebt goed genoeg?
Vraag je je af of de lezer wel begrijpt wat je bedoelt?

Herkenbaar? Gebruik dan onderstaande tips

Tip 1: Kookwekker

Jaren geleden bedacht door Francesco Cirillo: de pomodoritechnique. De techniek zet je onder tijdsdruk en dwingt je iets af te maken. Het werkt heel eenvoudig: zet een eierwekker op 25 minuten en schrijven maar. Maakt niet uit wat. Het is even wennen, maar je komt in een bepaald ritme en er ontstaat focus op je onderwerp. Na 25 minuten neem je even een korte pauze en zet je de wekker nog een keer. Daarna kun je gaan schaven. Waarom de techniek pomodori heet? Elk blokje van 25 minuten heet een pomodoro, vandaar. www.pomodorotechnique.com
Vind je 25 minuten erg lang? Probeer het dan eens 10 minuten.

Tip 2: Verboden te corrigeren

Maak het jezelf niet al te moeilijk. In één keer een goed stuk schrijven is bijna onmogelijk. Laat je de eerste keer niet verleiden tot het verbeteren van typefouten of het verfraaien van zinnen. Dat leidt allemaal af van waar het werkelijk om draait, namelijk tot de kern komen van wat je wilt vertellen.

Tip 3: Schrijfconditie

Schrijven kun je leren. Echt waar, het is een kwestie van veel doen. Dwing jezelf om met vaste regelmaat iets op papier te zetten. Een blog bijvoorbeeld. Of een nieuwsbericht op je website. Of, lekker ouderwets, een brief aan een goede vriend.

Tip 4: Lees

Lees boeken, kranten, magazines en ontdek welke schrijfstijl jij aantrekkelijk vindt. Schrijf mooie zinnen of zienswijze op in een boekje. Vaak kom je tijdens het lezen op ideeën, bewaar die in datzelfde boekje. Zo bouw je aan je eigen ideeën.

Tip 5: Kijk

Ooit zei een bladenmaakster tegen me dat zelfs een vuilniszak inspiratie op kon leveren. Ik keek haar lachend aan. Maar, eenmaal alleen met die zak, ontdekte ik dat ze gelijk had. Waar dient vuilnis voor? Wat voor vuilnis heb je zelf? Waar wil je afstand van doen? Wat moet je bewaren? Allemaal vragen die je op jouw vakgebied kunt beantwoorden en waar je zomaar stukjes over kunt schrijven.

Tip 6: Laatste ronde

Je tekst is af. Nu begint het schrappen en schaven. Is de opbouw goed? Zijn de woorden op de juiste wijze geschreven en is het grammaticaal correct? Is taal niet echt jouw ding? Neem dan contact op.

Tip 7: Publiceer en verbeter

Elizabeth George schreef ooit ‘Perfectionisme is angst op hoge hakken’. Ze heeft gelijk. Goed is vaak goed genoeg. Helemaal als het om websiteteksten gaat. Die kun je altijd en overal aanpassen (als je zelf je website beheert). Wacht niet te lang op de perfecte tekst, wees tevreden met goed genoeg en ontdek dat je gaandeweg steeds beter wordt. Wedden dat je schrijven leuk gaat vinden?!