logo_lefmetletters

Road to freedom
Slimme tips voor ondernemers

Kan dat, vier uur in de week werken? Kun je ook geld verdienen op de uren dat je niet werkt? Karel Emck vond dit een spannend gegeven en ging de uitdaging aan. Niet omdat hij niet van werken houdt. Volgens mij is hij eraan verslaafd. Wel omdat hij een droom heeft. Hij wil vrijheid. Volledige vrijheid. En reizen. Door Amerika. Zes maanden.

Emck, internetondernemer, neemt de proef op de som. In een kleine twee jaar richt hij zijn leven volledig opnieuw in. Volgens de nieuwste inzichten van allerlei timemanagementprincipes. En wat denk je? Het lukt!

In Road to Freedom beschrijft Emck de weg naar zijn vierurige werkweek. Nee, dat gaat niet van een leien dakje. Daarom is dit boek ook zo fijn om te lezen. Omdat het ook zo herkenbaar is. Het eerste deel van het boek staat vol tips om tot die korte werkweek te komen. 

Een aantal belangrijke tips en inzichten:

1. Zorg voor een ochtendritueel
Koud afdouchen, ademhalingsoefeningen en een meditatie van 10-20 minuten. Emck moet er erg aan wennen, maar start ermee omdat ‘bijna alle superproductieve mensen zweren bij hun zorgvuldig geconstrueerde ochtendritueel.’

2. Pas je eetpatroon aan
Gezond eten houd je fit en verminderd vermoeidheidsklachten. Van dat laatste heeft Emck veel last.

3. Bekijk je mails niet voor 12 uur
Plan belangrijke gebeurtenissen in de meest productieve uren tussen tien en twaalf. Internet, telefoon, mail en andere stoorzenders gaan volledig uit.

4. Pas de EAD-methode toe
Elimineer, automatiseer en delegeer. Kijk wat je werkzaamheden opleveren. Dingen die veel tijd kosten en weinig opleveren, kun je het beste direct uit je systeem verwijderen. Niet meer doen. Kost alleen maar tijd en energie. Bedenk vervolgens hoe je jouw producten kunt automatiseren én delegeer. Schakel andere mensen in om zaken voor je te regelen. Denk aan administratie en boekhouding. Emck neemt zelf een kok omdat hij niet van koken houdt, wel gezond wil eten, maar geen idee heeft hoe hij dat aan moet pakken.

Road to Freedom is een boek waarin allerlei bekende technieken en timemanagementtools aan de orde komen. Misschien niet zo verrassend. Wel verrassend is dat Emck al die theorieën bij elkaar pakt en uitprobeert. En dat dan ook nog eens op een aanstekelijke manier beschrijft. 

Of het hem gelukt is? Ja! Zeker. En hoe. In deel twee beschrijft hij dan ook zijn rondreis door Amerika. Wat het hem uiteindelijk oplevert? Een fantastische reis door Amerika. Met aan het einde van de reis een gevoel van overdaad aan vrijheid. Met dat laatste lijkt Emck niet helemaal gelukkig te zijn. Zou het dan toch zo zijn dat de weg naar iets toe mooier is dan het bereik ervan?

Hoe dan ook. Dit boek is een aanrader voor iedereen die slimmer wil werken.

Nog een laatste tip: als je iets nieuws uitprobeert, hou het dan dertig dagen vol. Daarna schijnt het in je systeem opgenomen te zijn en wordt het een gewoonte.

 

Karel Emck
Road to freedom: de 4-urige werkweek in de praktijk
isbn 9789090306490