logo_lefmetletters


Writer's block? Ga wandelen!

Wandelen is de tijd vertragen. Is zintuigen op scherp zetten en zonder oordeel kijken, voelen, luisteren, horen en ruiken. Vaak kom ik op nieuwe ideeën of krijg ik nieuwe inzichten. Ooit las ik ergens dat wandelen het lijf laat volstromen met zuurstof en woorden.

Om die woorden te vangen, neem ik altijd pen en papier mee. Ik noteer invallen, beelden die opdoemen en herinneringen die opduiken. Ik werk niets uit. Dat komt later, als ik thuis achter de schrijftafel zit.

Dwalen en verbazen
Afgelopen week was ik met cursisten in het Reuzengebergte van Tsjechië. We wandelden dwars door velden vol ereprijs, boterbloemen en blauwpaarse lupinen. We baanden ons een weg door weilanden met koeien en liepen langs bedevaartplekken in het bos. We klauterden over stenen, voelden ons miniwezens tussen metershoge rotsen, dwaalden in labyrinten, keken naar verre uitzichten en verbaasden ons over de inrichting van winkeltjes, restaurants, jachthuizen en cafeetjes.

Locatie-inspiratie
Regelmatig stonden we stil en schreven we op wildvreemde locaties. Bij een meer schreven we over water. Bij de rotsen over stenen en in de tuin van onze roubencka, een Tsjechische boerderij, lieten we oude tijden herleven. ‘Moet je letterlijk gebruiken wat je op de locatie tegenkomt,’ vroeg een cursist. 

Sleutel tot geheugen
‘Nee,’ is mijn antwoord. Een metershoge rots kan een verloren herinnering naar boven halen. Een bosmeer kan je ineens doen denken aan de eerste keer dat je mocht afzwemmen. De locatie is sleutel die jouw geheugen en fantasie activeert. Die laatjes opent die bijna gesloten waren. Past de sleutel en gaat het laatje open, dan stroomt de herinnering of de fantasie vaak in volle hevigheid naar buiten en is het aan jou om daar een mooie verhaal of gedicht van te maken.

Tips
Wandelen levert stof voor nieuwe verhalen en gedichten. Zelf uitproberen? Gebruik dan deze tips:

- Neem pen en notitieblok mee. Noteer alleen maar. Dat kan een herinnering zijn, een beeld, een dialoog of een inzicht. Uitwerken kan later.

- Maak foto’s met je telefoon, zo kun je later heel precies beschrijven.

- Ga je op pad met iemand anders of met een groep? Zorg dat je ook in stilte loopt en laat je niet afleiden.

- Zet al je zintuigen open. Ook als je al vaker de wandeling hebt gelopen. Elke nieuwe wandeling is alsof je hier voor het eerst loopt.

- Gooi nooit iets weg. Door regelmatig door je notities te bladeren, kun je soms ineens verbanden leggen. Soms moeten notities ook rijpen om tot een verhaal of gedicht te komen.