logo_lefmetletters

Dag dictee!
Buren, vrienden en familieleden stelden me afgelopen dagen allemaal dezelfde vraag. Of ik het heel erg vind dat het Groot Nationaal Dictee der Nederlandse taal stopt. Ik schrijf immers teksten, ben van de taal en het einde van dit evenement zal me vast zwaar vallen.

Schrijffouten
Nee dus. Integendeel! Ik ben blij. Nooit meer een excuus verzinnen waarom ik weer niet gekeken heb. Of waarom ik wel luisterde maar niet meeschreef. Ik zou zeker veel fouten maken. Omdat ik niet uit mijn hoofd weet hoe ik coûte que coûte moet schrijven. Of broques (schijnen soort schoenen te zijn). Of kasuarissen en hofdignitaris. Geen idee wat die woorden betekenen.

Streepjestwijfel
Ik twijfel regelmatig over waar je wel of geen streepje moet zetten. Twee-onder-een-kapwoningen weet ik, maar bij spring-in-‘t-veldleeuwerikken start de twijfel. Moet er nog ergens een streepje tussen oerwoudgeluidenervaren jagers? En waarom is Volendammer broek ineens twee woorden? Waarom heeft Facebook wel een hoofdletter en facebookberichten niet?

Taalfrustratie
Het Groot Nationaal Dictee der Nederlandse taal heeft, wat mij betreft, niets met liefde voor de Nederlandse taal te maken. Wel met frustratie over. Gemor over moeilijke woorden en alle uitzonderingsregels. Mijn taalplezier is niet het toepassen van de juiste regels. Natuurlijk, we hebben ze nodig. Om elkaar te begrijpen en om onze eigen identiteit vast te stellen. Uitzonderingen en moeilijke woorden zoek je eenvoudig op. We hoeven de Nederlandse taal niet perfect te beheersen. Zelfs de grote literaire schrijvers werken met redacteuren en correctoren die voor hen de puntjes op de i zetten.

Taalspel
Mijn taallol zit vooral in het spelen met taal. Genieten van nieuwe woorden. Zoals kitschtrukendoos in het dictee dat Adriaan van Dis ooit schreef. Ik wil spelen met variaties, met klanken, woordsoorten en leestekens. Ik wil dat taal schuurt, ontspoort, verbastert en verbuigt. Rotzooien met taal houdt de Nederlandse taal levendig. Onze 26 letters en leestekens zijn het meer dan waard. Echt!

De voorbeelden uit dit blog komen uit het Groot Dictee der Nederlandse taal, geschreven door Adriaan van Dis.